Kominki - podział

nagrzewnica powietrza nagrzewnica powietrza
Ze względu na: umieszczenie w pomieszczeniu: zabudowane całkowicie lub częściowo w ścianie kominki wolno stojące tzw.
kozy kominki ceramiczne często mylone z kominkami kaflowymi osłonę paleniska: kominki z wkładem kominowym, tzw.
zabudowane kominki z otwartym paleniskiem paliwo: drewno kominki elektryczne gaz (miejski lub płynny) paliwo płynne etanol (tzw.
biokominki), naftę itp. sposób podawania paliwa stałego kominki z palnikiem retortowym sterowanym automatycznie na pellety kominki na drewno z dokładaniem ręcznym sposób rozprowadzenia ciepła: kominki oddające ciepło tylko do pomieszczenia, w którym stoją kominki z wymiennikiem ciepła: z rozprowadzaniem grawitacyjnym ciepłego powietrza z mechanicznym rozprowadzeniem ciepłego powietrza z płaszczem wodnym wpiętym do instalacji C.O.

lub C.W.U.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kominek

Gdzie wykorzystywane są nagrzewnice?

Nagrzewnice to bardzo chętnie wykorzystywane w wielu branżach urządzenia. Ich zastosowanie jest naprawdę olbrzymie. Oczywiście, głównym ich wykorzystaniem może się pochwalić branża motoryzacyjna, ale te urządzenia służą także do ogrzewania sporych przestrzeni. Bardzo trudno jest zapewnić skuteczne ogrzewanie w przypadku, gdy mamy do czynienia ze sporym magazynem czy inną powierzchnią tego typu. Nagrzewnice to jedne z wielu urządzeń, które pozwalają szybko poradzić sobie z tym problemem.
Nic więc dziwnego, że wiele przedsiębiorstw posiada tego typu urządzenia i wykorzystuje je w codziennym ogrzewaniu podczas sezonu grzewczego.
Wbrew pozorom korzystanie z takich urządzeń nie należy do najdroższych sposobów na ogrzewanie.

Ogrzewanie tradycyjne - piec węglowy

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw.

piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej.

Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ: wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach), wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania, po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza.
Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno.
Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw.
Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun. Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe.

Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację).

Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego).

Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe.

Widok do druku:

nagrzewnica powietrza